Kramiek

Een kramiek, of cramique in het Frans, is een zoet Belgisch briochebrood met rozijnen. Het lijkt op het Nederlandse rozijnenbrood en vindt zijn oorsprong in België, waar het zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel populair is. Ook in Luxemburg en Noord-Frankrijk is dit brood te vinden.

Ingrediënten

  • ½ kg tarwebloem
  • 50 g suiker
  • 100 boter 
  • 200 ml volle melk
  • 35 g gist
  • 3 biologische eieren
  • 200 g rozijnen
  • snuif zout

Voor de afwerking:

  • een eierdooier met wat water losgeklopt

 

Werkwijze

  1. Rozijnen wellen: Laat de rozijnen 30 minuten weken in lauwwarm water.

  2. Voorbereiding: Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.

  3. Suiker en eieren mengen: Doe de suiker in de mengpot, voeg de eieren toe (bewaar één ei om later te doreren) en mix tot een luchtige, bleke massa.

  4. Melk en gist bereiden: Verwarm de melk, los de gist erin op, voeg boter toe en laat smelten.

  5. Deeg maken: Voeg bloem, zout en het mengsel van melk, gist en boter toe aan het ei-suikermengsel, en kneed tot een soepel deeg.

  6. Rozijnen toevoegen: Laat de rozijnen uitlekken en kneed ze door het deeg.

  7. Deeg laten rijzen: Bedek het deeg en laat het 60 minuten rijzen op een warme plek.

  8. Deeg in de bakvorm: Vet de bakvorm in, leg het deeg erin en bestrijk de bovenkant met eigeel. 

  9. Laat nog 30 minuten rijzen
  10. Bakken: Bak het brood 30-35 minuten in een oven van 180°C, tot het gaar is (het brood klinkt hol als je erop tikt).

  11. Afkoelen: Haal het brood uit de vorm en laat het afkoelen.

Geniet van je zelfgemaakte krentenbrood!

 

Benodigdheden

  • Kenwoodrobot
  • Kneedhaak
  • Weegschaal
  • Broodvorm
  • Oven

Servings 1 brood

Tijd 2 u 30 min

Rating: 0 sterren
0 stemmen