Broden

Brood bakken is als een betoverende reis voor je zintuigen. Het vormen van het deeg en het bakken zelf zijn als het creëren van kunst. De geur van versgebakken brood vult je huis terwijl je wacht op dat magische moment om het uit de oven te halen. Brood bakken is niet alleen culinair plezier, het is een manier om te ontspannen en te genieten van eenvoudige geneugten. Dus trek je schort aan en begin je eigen broodbakavontuur. Je zult versteld staan van het resultaat en nooit meer terugverlangen naar supermarktbrood. Happy bakken!

Kies het recept en maak het gerecht ...

Moeilijkheidsgraad : *

Broodpudding (ook bodding genaamd) is een Belgische en Nederlandse lekkernij, gemaakt van broodresten, rozijnen, eieren en suiker, waarvan de origine waarschijnlijk in de middeleeuwen (11de eeuw) is terug te vinden.
Broodpudding wordt gemaakt door (oud) brood en andere bakkerijproducten (broodpudding in bakkerijen bevat vaak ook koffiekoeken) te weken in melk.

Moeilijkheidsgraad : **

Een brioche of melkbrood is een zacht, zoet wittebrood, dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het is zo licht en luchtig, dat het eigenlijk niet echt brood is maar eerder een cake. Brioche kan ook voor allerlei gebak gebruikt worden. De volmaakte brioche is een subtiel evenwicht tussen een vochtig mondgevoel en een volle boterachtige smaak. Het recept verschilt met dat van gewoon brood in het extra gebruik van suiker, eieren en roomboter. Het is vrij lang houdbaar. De originele brioche bestaat uit een grote bol, met daarop een kleiner bolletje, maar er worden ook kleine bolletjes, taartvormen of langwerpige broden van gemaakt. Vaak is dit wittebrood lichtgeel gekleurd met caroteen en op smaak gebracht met vanille. Brioche kan ook in de broodbakmachine worden gemaakt. Het brood kan met beleg worden gegeten, maar kan ook in dikke plakken worden geroosterd, er kunnen wentelteefjes van gemaakt worden of een broodschotel. Brioche is een traditionele begeleider van foie gras.

Moeilijkheidsgraad : *

De brioche-variant bekend als Schnecke in het Duits (of escargot in de Franse keuken) is vergelijkbaar met de pain aux raisins in de Franse keuken. De oorsprong van de naam van deze viennoiserie is echter niet breed bekend. Het komt waarschijnlijk uit Duitsland, de Elzas of Moezel, waar het Schneckenkuchen in het Duits, Schneckekueche in het Elzassisch of Schnèggekùùche in het Lotharingse Frankisch wordt genoemd. De naam betekent "slakkengebak," verwijzend naar de spiraalvorm, net als de pain aux raisins, die doet denken aan een slakkenhuis (of een triskele).

Moeilijkheidsgraad : *

Jjinppang (찐빵; letterlijk "gestoomd brood") is een gestoomd broodje, meestal gevuld met rodebonenpasta met stukjes gebroken bonen en bonenschillen. Traditionele jjinppang wordt gemaakt van zuurdesem dat gefermenteerd is met de gist uit makgeolli (rijstwijn), maar jongere varianten zoals hoppang worden vaak zonder fermentatie gemaakt. Warme jjinppang is zachter dan gebakken brood door het hogere vochtgehalte, maar het wordt harder naarmate het afkoelt. Daarom wordt aangeraden om het broodje te eten terwijl het nog warm is. Geharde jjinppang kan opnieuw gestoomd worden voor het gegeten wordt.

Moeilijkheidsgraad : ***

Je kunt kkwabaegi kopen, maar wanneer je ze thuis maakt, kun je ervoor zorgen dat de olie vers is en ze met zorg bereiden, zodat ze beter smaken en schoner en goedkoper zijn dan wat je op straat of in een bakkerij kunt krijgen. Ze zijn een lekkere traktatie voor af en toe, wanneer jij of je kinderen zin hebben in iets zoets. Ze zijn het lekkerst direct na het maken: sponsachtig van binnen wanneer je ze openscheurt en de stoom eruit komt. Heerlijk en luchtig! Het geheim voor het maken van mooie kkwabaegi is ervoor zorgen dat, wanneer je ze rolt, het midden iets dunner is dan de uiteinden. Zo wordt het uiteinde mooi strak gedraaid en niet bobbelig.

Moeilijkheidsgraad : **

Een typisch Gentse bereiding is de zogenaamde 'gestreken mastel'. Een verse mastel wordt doorgesneden, aan beide kanten met boter en bruine suiker bestreken en vervolgens – tussen twee stroken aluminiumfolie – met een strijkijzer gestreken. Het resultaat is een platte koek met gekaramelliseerde suiker vanbinnen. Een mastel kan evengoed in een croque-monsieurijzer 'gestreken' worden.

Moeilijkheidsgraad : **

Vla (ook geschreven als vlaai) is een eeuwenoud traditioneel streekgerecht uit de streek rond Aalst. Het is een gebak dat gemaakt wordt met mastellen, ook gekend als ‘gestreken mastellen’. De vlaai is een soort broodpudding die origineel werd gebakken om overschotten van brood en gebak zoals speculaas of peperkoek weg te werken. Vlaai kan gegeten worden als taart, maar wordt ook tussen de boterham gesmeerd. Sommige recepten klasseren Aalsterse vlaai onder ‘Oost-Vlaamse vlaai’. In tegenstelling tot andere bekende vlaaien zoals de Limburgse vlaai, wordt in Ninoofse vlaaien geen fruit verwerkt.

Moeilijkheidsgraad : **

Pain à la grecque of brood van de gracht is een typisch Brusselse specialiteit bestaande uit een rechthoekig plakje brood met melk, bruine suiker en kaneel, versierd met grove kristalsuiker. De naam verwijst niet naar Griekenland, maar is afgeleid van "grecht", het Brussels woord voor gracht. In het centrum van Brussel, niet ver van de Wolvengracht, deelden de Brusselse augustijnen in de 16e eeuw brood uit aan de armen. Dit brood werd door de bevolking Wolf-Grecht-brood genoemd. Door de Franstalige invloed in Brussel werd de naam verbasterd tot pain à la grecque, en daarna zelfs terugvertaald naar het Nederlands als Grieks brood.

Moeilijkheidsgraad : ***

Alleen al bij het horen van de naam krijg je zin om dit heerlijke brood te proeven. Rijk gevuld met abrikozen en rozijnen en gemaakt met smaakvol roggemeel, is dit brood een echte lekkernij. Het vraagt om een laagje echte boter en, wie weet, misschien een plakje zachte serranoham.

Moeilijkheidsgraad : **

Rijstmeel is meel gemaakt van fijngemalen (kleef)rijst en wordt in het Oosten gebruikt als bindmiddel, maar ook als basis voor gebak, noedels en rijstproducten. Wanneer rijstmeel wordt gezeefd ontstaat een fijn poeder genaamd rijstebloem.

Moeilijkheidsgraad : **

De scone, een klein broodje of cake (afhankelijk van de toevoeging van suiker aan het recept), vindt zijn oorsprong in Schotland. Scones genieten grote populariteit in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Ierland en Canada, en worden ook wereldwijd geconsumeerd. In het Verenigd Koninkrijk vormen scones met clotted cream en jam een traditioneel onderdeel van de afternoon tea. Daarnaast worden ze vaak gegeten bij het ontbijt of bij de koffie.

Moeilijkheidsgraad : **

Stollen is een vruchtencake die bestaat uit noten, specerijen, en gedroogd of gekonfijt fruit, bedekt met poedersuiker of glazuur en vaak gevuld met marsepein. Dit traditionele Duitse kerstbrood wordt tijdens de kerstperiode Weihnachtsstollen (naar 'Weihnachten', het Duitse woord voor Kerstmis) of Christstollen (verwijzend naar Christus) genoemd. Een ringvormige stollen, gemaakt in een tulband- of Gugelhupfvorm, staat bekend als een Stollenkranz.

Moeilijkheidsgraad : **

De laatste tijd zijn mensen in Zuid-Korea gek op zout brood. Zout brood, of "소금 빵" (letterlijk: sogeum ppang) in het Koreaans, is als een combinatie van de twee beste desserts ter wereld: croissants en donuts. Het heeft de vorm van een croissant maar de textuur is die van een donut. Als je naar het visuele aspect van het brood kijkt, begrijp je waarschijnlijk waarom mensen er zo gek op zijn.

Moeilijkheidsgraad : **

Zemelen zijn een deel van de graanvruchten. Het zijn de met de zaadhuiden vergroeide vruchtwanden en kiemen, die vrijkomen bij het tot meel malen van de korrel. De fijne zemel bestaat uit de zaadhuid en de grove zemel uit de vruchtwand. Zemelen zijn rijk aan voedingsvezels en bevorderen daardoor de stoelgang enigszins (omdat ze fructose bevatten kunnen ze ook juist buikpijn en opgeblazen gevoel veroorzaken, hierom worden ze, in tegenstelling tot bijvoorbeeld psyllium, niet primair aanbevolen ter bevordering van de stoelgang. Als de voeding hoofdzakelijk uit geslepen rijst bestaat, waar de zemelen en de kiem dus van verwijderd zijn, kan door een tekort aan thiamine beriberi optreden.

(Wist-je-datjes via wikipedia)