Havermout & Boekweitkoekjes

Havermout is een volkoren graansoort, het is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Havervlokken bestaan uit óngeknipte en geplette haverkorrels. Havermout en havervlokken worden soms geroosterd vanwege de smaak. Vaak worden ze voorgestoomd, om de bereidingstijd te verkorten.

Boekweitmeel en boekweitgrutten bevatten evenveel eiwit (10 g per 100 g) als tarwe- of roggemeel, en meer koolhydraten. Ze bevatten minder vet, minder mineralen en minder vitamines uit de B-groep dan tarwemeel.

Ingrediënten

  • 150 g boter
  • 100 g bruine suiker (kinnekessuiker)
  • 70 g havermout
  • 100 g bloem
  • 100 g boekweitmeel
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 75 g krenten
  • 75 g cranberry's
  • 2 druppels vanille-extract
  • 100 g chocolade voor decoratie

Bereiding

1. Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Deeg maken
Meng alle ingrediënten in een kom tot een smeuïg deeg. Laat het deeg vervolgens 1 uur en 30 minuten rusten in de koelkast.

3. Bolletjes vormen
Vorm bolletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

4. Bakken
Bak de bolletjes 12 tot 15 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

5. Versieren
Versier de afgekoelde koekjes met gesmolten chocolade.

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Ovenschotel
  • Bakpapier
  • Oven

Servings 16 koekjes

Tijd 1 u 30 

Rating: 0 sterren
0 stemmen