Misérable

Dit rijke gebak, dat geenszins zo miserabel is als de naam suggereert, bestaat uit meerdere lagen. Een laag amandelbiscuit wordt gevolgd door vanillebotercrème, nog een laag amandelbiscuit, en als finale een dun laagje poedersuiker. Sinds het jaren is deze lekkernij wijdverbreid en geliefd. Van de kust tot Brussel en van daar tot Bastogne, overal wordt de misérable gebakken.

Ingrediënten 

Voor het amandelbiscuit

  • 8 eiwitten
  • 50 gr suiker
  • 250 gr poedersuiker
  • 250 gr amandelmeel
  • 30 gr bloem
  • 20 gr maïzena

Voor de botercrème

  • 2 eieren
  • 250 gr suiker
  • ½ vanillestokje
  • 60 ml water
  • 300 gr boter

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • suiker, voor de vorm
  • poedersuiker, om te bestuiven

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

Werkwijze

  1. Smeer een taartvorm met een doorsnede van 18 cm en een randhoogte van 4 cm rijkelijk in met zachte boter en bestrooi hem met wat kristalsuiker.

  2.  

    Klop het eiwit met de 20 g kristalsuiker stijf.

  3. Voeg daarbij de poedersuiker en klop verder tot een stevige meringue.

  4. Zeef de bloem met de maïzena in een kom en voeg er het amandelmeel aan toe.

  5. Spatel daarbij de meringue en meng luchtig.

De misérable bakken

  1. Vul de taartvorm met het beslag en bak de misérable goudbruin gedurende zo’n 40 minuten op 180°C.
  2. Laat de taart na het bakken een dag afkoelen op een rooster.
  3. Klop voor de botercrème de eieren luchtig.
  4. Kook het water met de suiker tot 119°C en voeg de suikersiroop bij de geklopte eieren.
  5. Blijf kloppen tot het mengsel op kamertemperatuur is.
  6. Doe er vervolgens de boter en de kern van de vanillestok bij en klop verder tot botercrème. Met de hoeveelheid botercrème die je maakt kan je twee van deze misérables vullen. Het is lastig om de crème in kleinere hoeveelheden te maken. Wat je over hebt kun je prima invriezen!
  7. Snijd ze de volgende dag doormidden en bespuit één helft rondom met een dikke laag vanilleboterroom. Gebruik daarvoor een spuitzak met een grote, ongekartelde spuitmond.
  8. Plaats er de andere helft op en werk af met poedersuiker.

Benodigdheden

  • Bakvorm 24cm

Servings 8 à 10 personen

Tijd 1 u 30 min

Rating: 3 sterren
1 stem